blog vest

Trudnoća i vožnja? Naravno, ali poslušajte ove savete za što bezbedniji boravak u automobilu

vest

Tokom trudnoće je od izuzetnog značaju osigurati bezbednu vožnju, posebno ako trudnica vozi. Ovo su najznačajniji saveti koji bi buduće majke trebalo da poštuju kako bi im vreme za volanom bilo što manje stresno.

Osluškujete svoje telo, pa tako ukoliko se osećate slabo, vrti vam se u glavi, muka vam je, bolje ne sedajte za volan, jer vam zbog tih simptoma može opasti pažnja, pa možete dovesti u opasnost i sebe i bebu, ali i ostale učesnike u saobraćaju. Međutim, ukoliko vam vožnja predstavlja zadovoljstvo i ne osećate nikakve tegobe, nema razloga zbog kojeg ne biste vozili.

Ukoliko ste do sada redovno vozili automobil, nema razloga zašto ne biste nastavili sa svojim uobičajenim navikama. Međutim, s obzirom na to da se na početku trudnoće možete osećati umorno i patiti od mučnina, u tom periodu, ukoliko se ne osećate najbolje, izbegavajte da vozite, zbog toga što to može uticati na vašu koncentraciju i usredsređenost. Takođe, nakon 7. meseca sve ćete se sve teže kretati, pa je moguće da ćete i u kritičnim situacijama u toku vožnje reagovati sporije, stoga je bolje da u trećem trimestru uživate na mestu suvozača.

Budućoj mami se u svakom slučaju ne savetuje da vozi duže od 2-3 sata, a nakon toga potrebno je odmoriti se minimum sat-dva, pre nego što ponovo sednete za volan. Naravno veoma važno je da obavezno nosite sigurnosni pojas, unosite dovoljno tečnosti i često pravite pauze! Izbegavajte da vozite ukoliko vam je stomak toliko velik, da skoro dodiruje volan.

Sedenje

Druga polovina trudnoće, a posebno poslednje tromesečje, zahtevaju da pomerite sedište dodatno unazad. Međutim, vodite računa da vam papučice budu normalno dostupne. Idealno bi bilo da vam je volan udaljen oko 25 centimetara, a ako je upravljač podesiv po visini, usmerite sredinu volana dalje od trbuha i prema grudima.

Pojas

Bez obzira na to da li se vozite po gradu ili idete na duži put, obavezno UVEK nosite sigurnosni pojas, i kada ste na mestu vozača i suvozača!

Ukoliko ste bili u nedomici da li pritisak pojasa može da naškodi plodu, odgovor je NE, jer on štiti i majku i bebu, ali je veoma važno da ga pravilno namestite!

Pravilno postavljanje pojasa tokom vožnje u trudnoći podrazumeva postavljanje donjeg, poprečnog dela ispod trbuha, tako da prelazi preko kompletne karlice, a gornjeg, dijagonalnog, preko ramena i između grudi (pojas nikako ne sme da ide preko stomaka). Ni jedan ni drugi deo ne treba da budu suviše stegnuti, ali ni opušteni. Postavljanje donjeg dela preko uterusa značajno povećava pritisak na njega i time je veći rizik od povrede kako materice tako i ploda u njoj, pa obratite tažnju da je taj donji deo uvek ispod stomaka.

vezivanje pojasa u trudnoci

Da li vazdušni jastuci mogu da naškode trudnici ili bebi?

Vazdušni jastuk se prilikom sudara naduva samo u predelu glave i grudnog koša, pa tako u principu, ne predstavlja dodatnu opasnost za bebu. Vazdušni jastuk i sigurnosni pojas će vas i vašu bebu zaštititi od težih posledica u slučaju sudara.

Takođe, ukoliko vozite, sedite što dalje od volana (minimum 25 cm), odnosno treba da budete maksimalno udaljeni od air baga u slučaju aktiviranja, da vas ne bi jako pritisnuo (isto važi i kada sedite na mestu suvozača).

Duža vožnja

Za buduće majke putovanje automobilom, jedno je od najboljih prevoznih sredstava, međutim, vožnja duža od šest sati može predstavljati napor. Stoga ako idete na dalji put, a naročito ukoliko vozite, veoma je važno da isplanirate put u etapama, tako da recimo jedno veče negde prenoćite.

Tokom putovanja pravite pauze na svakih 1,5 – 2 sata. Prošetajte minimum 5-10 minuta kako bi pokrenuli cirkulaciju, a i u toku vožnje radite jednostavne vežbe za noge (kružite stopalima i prstima) jer tokom trudnoće stopala i gležnjevi mogu da se lako naduju tokom sedenja,

Takođe, trebalo bi izbeći putovanje po najvećoj vrućini, pa je bolje da na put krenete rano ujutru. Ako imate klima-uređaj u automobilu, podesite ga tako da temperatura bude za svega 4-5 stepeni niža od spoljašnje. 

Napadi gladi, ali i mučnine

Žudnja za hranom i “jutarnja” mučnina, mogu se dogoditi u bilo koje doba dana. Obavezno imajte sa sobom dovoljno vode i neke zdrave grickalice (poput iseckanog voća i korenastog povrća). Takođe, u torbi i kolima stavite “kesu za mučninu”. U slučaju da dobijete napad gladi ili mučnine, potrudite se da parkirate automobil bezbedno.

Ako ne vozite…

Za buduće majke najsigurnija pozicija u automobilu je na sredini zadnjeg sedišta pod uslovom da ima sigurnosni pojas u tri tačke, a ne samo preko pojasa. Ako sedite na suvozačevom sedištu, gurnite ga što je moguće više unazad, kako biste zaštitili stomak u slučaju aktiviranja vazdušnog jastuka.

Izvor: bebac.com / mondo.rs

Kopiraj: copy