Broj za naručivanje paketa - 061/3135333 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

U Evropi od 2018. automobili će sami zvati pomoć posle udesa

Automobili će sami zvati pomoć. Sva nova vozila u Evropskoj uniji moraće od 2018. godine da budu opremljena eCall sistemom koji automatski poziva pomoć u slučaju saobraćajne nesreće. Tako su odlučili poslanici Evropskog parlamenta.

Uređaj će biti standardni deo opreme svih novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila na tržištu EU, počev od 31. marta 2018.

Sistem eCall funkcioniše tako što u slučaju udesa (na primer, kada detektuje aktiviranje vazdušnih jastuka) sam pozove broj 112 za hitne slučajeve. Tako omogući hitnoj pomoći da putem GPS-a tačno lokalizuje mesto nesreće.

Tehnologija koja je prvi put predložena u Evropskom parlamentu 2012. godine trebalo je da počne da se primenjuje 2015. Do odlaganja je došlo zbog zabrinutosti da bi na taj način mogla da bude ugrođena privatnost osoba koje su učestvovale u nesreći.

Zato je na kraju odlučeno da eCall sistem prilikom poziva u pomoć šalje samo osnovne podatke. To uključuje informacije o tipu vozila koja je učestvovalo u nesreći, vrsti goriva koje vozilo koristi za pogon, tačno vreme udesa i preciznu lokaciju.

Evropska komisija procenila je da će instalacija uređaja koštati proizvođača oko 100 evra po automobilu.

Evropski parlamentarci očekuju da će uvođenje obaveznog automatskog SOS sistema sačuvati mnoge živote. Uređaj omogućava da se poziv za pomoć pošalje istog trenutka kada se dogodi udes. I to bez obzira da li su povređene osobe u mogućnosti to da urade.

Takođe, sistem otklanja eventualni problem jezičke barijere između učesnika u nesreći i osoba koje primaju poziv za pomoć.

Pojedini proizvođači automobila već koriste slične uređaje u svojim modelima, poput Forda i njegovog SYNC sistema.

Izvor: B92