blog vest

Od 2015.godine u Evropi svi automobili moraju imati ESP

vest

Bogata EU misli na svoje vozače, pa tako sva nova vozila koja se prodaju u zemljama Evropske unije moraće ubuduće kao standardni deo opreme da imaju elektronski sistem stabilnosti (ESP).

Ova odluka odnosi se kako na putničke automobile, tako i na laka komercijalna vozila. U dosadašnjem delu 2014. godine, 84% od ukupnog broja novih automobila koji su prodati u EU bilo je opremljeno ESP sistemom, što je relativno malo, posebno imajuću u vidu da se cene ne povećava znatno instaliranjem ovog sistema.

Od kada je ESP sistem uveden u upotrebu u Evropi, spašeno je preko 6,000 života. Procenjuje se i da je sprečeno 190.000 saobraćajnih nesreća. Za sada, ESP je obavezan na svim novim automobilima i lakim komercijalnim vozilima čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 t, ali će 2015. obaveza biti proširena sa sve tipove motornih vozila koja se koriste u saobraćaju.

Jedna od kompanija koja proizvodi i snabdeva proizvođače automobila ESP sistemom, Bosch, izneo je u svojoj studiji da je samo u 2011. ova tehnologija osujetila preko 33.000 nesreća i spasila živote više od 1.000 ljudi na putevima u EU. Koristeći senzore, ESP kontroliše 25 puta u sekundi da li se automobil kreće u pravcu koji mu je zadat okretanjem volana od strane vozača. U slučaju da primeti odstupanje, ESP se aktivira i proračunava koji je od točkova potrebno usporiti kočenjem ili redukcijom obrtnog momenta ne bi li se uspostavila ravoteža.

ESP je obavezan deo opreme na svim novim automobilima u SAD i Kanadi od septembra 2011, za sva automobila i druga vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 4,5 t. Ovaj sistem već je postao obavezan i u Australiji i Izraelu, dok Japan, Južna Koreja, Rusija i Turska planiraju da to urade u godinama koje dolaze.

Izvori: testoviautomobila.rs

Kopiraj: copy