blog vest

U Srbiji klizav kolovoz nije pravno dozvoljen

vest

“Klizav kolovoz nije pravno dozvoljeno u našoj državi. To je nepropisno stanje puta. Sistemski problem je što kada se saobraćajna nereća događa zbog klizavog puta – vozač dobije krivičnu prijavu zbog neprilagođene brzine, a putar se izvuče bez ikakve odgovornosti”, kaže Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Predstavnik Uprave saobraćajne policije Aleksandar Radenković izjavio je da je u 2016. bezbednost u saobraćaju u odnosu na prethodnu godinu blago pogoršana, sa većim brojem poginulih u saobraćajnim nesrećama.

Radenković je rekao da su 2016. u saobraćajnim nesrećama poginule 603 osobe, što je oko jedan odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

“Uprkos nacinalne strategije da imamo pad, imamo čak i povećanje”, kaže Okanović.

Bilo je dosta prostora da se smanji broj stradalih, ali toga nema – kaže on.

“Sistem bezbednosti saobraćaja mnogi doživljavaju kao učesnici sa jedne strane, policija sa druge. Imate propise, ako kršite tu je policija. Ne. To je kao paukova mreža. Imate pet stubova gde sistem deluje – upravljanje bezbednošću, što znači jačanje institucija, bezbedni putevi, bezbedna vožnja…ne zavisi samo od policije koliki će biti broj poginulih. Zavisi kakvi su nam putevi, da li su nam vozila ispravna. Sistem bezbednosti je prilično složen, pitanje je ko je u sistemu zakazao”, kaže Okanović.

“Klizavi putevi su nepropisno stanje puta”

Klizav kolovoz nije pravno dozvoljeno u našoj državi, kaže Okanović.

“To je nepropisno stanje puta. Sistemski problem je što kada se saobraćajna nereća događa zbog klizavog puta – vozač odbije krivičnu prijavu zbog neprilagođene brzine, a putar se izvuče bez ikakve odgovornosti”, kaže Damir Okanović.

Okanović postavlja pitanje zašto smo mi u novembru i decembru imali toliko stradalih, i da li je to možda zbog klizavih puteva, i da li su putari sankcionisani zbog toga?

“Da niko ne shvati pogređno, većina putara u Srbiji savesno radi svoj posao. Kada pričamo o odgovornosti, niko ne želi njih da linčuje. Ali svako u sistemu ima svoju odgovornosti. Vi kao pešak, kao vozač, tako i putar ima svoju odgovornost i obaveze”, kaže Okanović.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja koji propisuje strožija pravila neće stupiti na snagu pre 1. septembra, smatra Okanović.

Kaže da svako u sistemu mora da radi svoj posao da bi bila dobra bezbednost.

“Zakon kaže kakav mora da bude put da bi se održavao saobraćaj. Negde se očigledno to ne radi, da li neko zbog toga odgovara? Od putara se očekuje da ispunjavaju obaveze. Putar mora da bude sankcionisan ako je na kolovozu formiran led ili poledice”, kaže Okanović.

Dodaje da treba da bude napravljena analiza šta je zakazalo u sistemu.

“Policijske akcije daju efekte, ali sa druge strane klizavi kolovozi nam daju kontraefekat. Rezultat je da broj poginulih nije smanjen”, kaže Okanović.

“Imamo političku volju, ne i realizaciju”

Okonović kaže da je vlada ta koja treba da bude analizu podataka i utvrdi zašto se ne smanjuje broj stradalih.

“Mi imamo bolju situaciju sada nego nekada. Nekada nikog nije zanimalo, sada jeste predmet pažnje. Nemamo problem sa političkom voljom, ali imamo sa realizacijom. Imamo više od 200 mrtvih nego projektovano. Nemojte da mislite da mrtve svodimo na brojku, ali bezbednost saobraćaja se tako meri”, kaže Okanović.

Dodaje da se slaže sa predloženim zakonom da se vozačima koji imaju više od dva promila alkohola u krvi oduzima vozilo.

“Neko najsvetije pravo je pravo na život. Država mora da se suzdrži da oduzme nekom život, i mora da se bori da ostalima sačuva život. Država ima pravo da se bori. Pravo svojine nije svetinja”, kaže Okanović.

Izvor: N1

 

Kopiraj: copy