blog vest

U Srbiji samo 35 odsto žena ima položen vozački ispit

vest

U Srbiji 71 odsto muškaraca ima vozačku dozvolu, dok samo 35 odsto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije „Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji“, a prenosi RTS.

Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu. Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 odsto svih putovanja žena, a samo šest odsto svih putovanja muškaraca.

Istraživanje, realizovano uz podršku Svetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 odsto svih putovanja javnim prevozom u poređenju sa 14 odsto svih putovanja muškaraca.

Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali podaci, posebno je ograničena u gradovima sa neodgovarajućom mrežom javnog prevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prevoza.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombinovanju različitih prevoznih sredstava tokom jednog putovanja, kao i da muškarci voze bicikl češće od žena, tako da je osam odsto svih putovanja muškarci obave biciklom, dok to čini šest odsto žena.

Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osećaju kada šetaju ili se voze u manjim prevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prevozu i vozovima, iako češće koriste javni prevoz od muškaraca.

Izvor: Rts.rs

Kopiraj: copy