blog vest

Ukida se zeleni karton za ulazak u BiH

vest

Ukida se zeleni karton. Od 19. oktobra vozačima iz Srbije više neće biti potreban zeleni karton za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, saopštilo je Udruženje osiguravača Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, u noći između nedelje i ponedeljka 19. oktobra 2020. godine, prestaje da važi obaveza posedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosnu i Hercegovinu.

Isti princip važiće i za vozila sa tablicama Bosne i Hercegovine koja ulaze u Republiku Srbiju.

Ukida se zeleni karton. Za prelazak granice, u oba smera, biće dovoljna tablica sa registarskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan, napominje Udruženje osiguravača.

To znači da je Bosna i Hercegovina primljena u Multilateralni sporazum., I da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope definisao 19. oktobar kao datum početka primene novog sistema prelaska granice motornim vozilom bez potrebe posedovanja zelenog kartona.

Registarska oznaka je dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće.

Radom Udruženja osiguravača, Srbija je postala član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine. Tije je građanima vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumantacije, troškova ili kontrola, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte, koji sada broji tridest četiri zemlje.

izvor: polovniautomobili.com / sremportal.info

Preuzeo Atlas Servis pomoć na putu 24h

Kopiraj: copy