blog vest

Uskoro će automobil prepoznavati nivo alkohola u krvi

vest

Svaka treća saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom u EU vezana je uz alkohol, što na kraju daje više od 10 hiljada takvih slučajeva godišnje. U SAD-u je situacija slična, a telo National Highway Traffic Safety Administration radi na tehnologijama koje će potpuno onemogućiti vožnju pod uticajem alkohola.

Reč je o nizu integrisanih tehnologija na kojima rade i neki evropski proizvođači (Volvo), a koje će nakon što vozač sedne za volan detektovati prisutnost alkohola pomoću analize daha ili skeniranjem prsta. Vozilo će u tom slučaju ostati blokirano.

Reč je o nacionalnoj inicijativi s nekoliko sistema koji će se moći montirati u nova vozila – iako opcionalno. Jedan od sistema se montira direktno na volan automobila, a u njemu se nalazi vrlo osetljivi instrument koji će moći detektovati koncentraciju alkohola u krvi iznad 0,08. Drugi sistem u sklopu DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety) programa je korišćenje tehnologija skeniranja prsta na tipki za pokretanje vozila, a koja će također moći izmeriti nivo alkohola u krvi i blokirati vozilo u slučaju da je ona previsoka.

Izvor: tportal.hr

Kopiraj: copy