blog vest

Zakon o saobraćaju – Nacrt o izmenama

vest

Zakon o saobraćaju – nacrti i dopune za 2023. godine. Očekuju nas promene. Neke kazne će biti strožije neke blaže. Bahatim vozačima će se oduzimati vozilo dok savesnim vozačima za lakše prestupe sledi samo upozorenje od ovlašćenog lica.

 

Zakon o saobraćaju – šta nam novo donosi

Prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosek. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022. gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

“Neko ko je učinio teži prekršaj, neka nasilnička vožnja ili slično, u prethodne dve godine i kažnjen za to i ako se ponovi taj prekršaj, biće mu oduzeto vozilo”, kaže Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović, objavio je na svom Tviter nalogu delove nacrta zakona o izmena i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Okanović je član komisije koja je pripremila nacrt a naveo je koje novine mogu da se očekuju.

Kada je reč o vozačima, u nacrtu se, između ostalog, predviđa oduzimanje vozila za najteže prekršaje i to ako se radi o povratnicima, odnosno za počinioce najtežih prekršaja, ukoliko ih ponove u određenom roku, predviđeno je da se vozilo oduzme do okončanja sudskog postupka. Vozilo će biti oduzimano samo onim vozačima koji su u prethodne dve godine već pravosnažno osuđeni za neki od ovih prekršaja sa spiska, i to do pravosnažnog okončanja prekršajnog postupka, bez obzira na to da li je vozač vlasnik vozila ili nije.

Cilj izmena je da se učesnici u saobraćaju uozbilje i budu odgovorniji, počev od pešaka, preko “trotinetista”, pa do vozača ali i putnika u vozilima.

Okanović navodi da će pešaci morati da budu mnogo odgovorniji nego sada. Kada izlaze iz zgrade ili lokala na trotoar, morati da pogledaju levo – desno – levo.

Električni trotineti i opraštanje lakših prekršaja

Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojima će u Srbiji prvi put biti regulisano korišćenje e-trotineta.

Suštinska odredba ovog nacrta jeste da se dozvoljava kretanje električnih trotineta pešačkim površinama, odnosno po nacrtu ako bude usvojen, električni trotineti će se potpuno legalno kretati trotoarima, pešačkim stazama i pešačkim zonama

Još jedna novina zavređuje posebnu pažnju.

“Ovlašćeno službeno lice u neposrednoj kontroli saobraćaja može izdati upozorenje učesniku u saobraćaju, odnosno odustati od procesuiranja određenih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, ukoliko lice koje je učinilo takav prekršaj nije u prethodne dve godine evidentirano kao učinilac prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima. Navedeno će se odnositi na lakše prekršaje, kojima se direktno ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

 

Naručite Atlas24h paket pomoći na putu i budite sigurni na putu tokom cele godine.

Bezbrižnost u saobraćaju

 

 

Izvori: kurir.rs politika.rs mondo.rs
Foto: mondo.rs

Kopiraj: copy