blog vest

Zeleni karton – U kojim sve zemljama vam je potreban?

vest

Sezona godišnjih odmora je već počela i većina vas je već krenula da se pakuje u auto i kreće lagano na putovanje. Međutim da li ste izvadili zeleni karton? Ono što je važno da znate je da vam zeleni karton ne treba u zemljama članicama Evropske Unije kao ni u Švajcarskoj.

Ako putujete u neke od sledećih zemalja onda će vam biti potreban ovaj dokument i budite sigurni da će vam ga vrlo verovatno tražiti na uvid još na samom prelasku granice. To su sledeće zemlje: Severna Makedonija, Albanija, Turska, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija i Izrael.

Dokumenta potrebna za izdavanje zelene karte:

  • Polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti na uvid
  • Saobraćajna dozvola

Zeleni Karton – Cena i gde izvaditi

 

Zelenu kartu osiguranja, za gore pomenute zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti ili AMSS. Dakle najjednostavnije da se obratite agenciji kod koje ste registrovali vozilo ili u obližnji AMSS centar. Prema međunarodnoj zakonskoj regulativi ovaj dokument važi i bez pečata. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

U praksi to znači ako putujete naprimer od 5-15. Avgusta u Grčku i uzeli ste zelenu kartu osiguranja 1. avgusta. Zeleni karton vam neće važiti do 1. avgusta naredne godine! Važiće vam do isteka registracije vozila tj. do datuma koji vam piše na nalepnici na šoferšajbni auta. Dakle ako vam naprimer registracija ističe 15. Septembra ukupno trajanje važnosti kartona biće od 1.8. do 15.9. u ovom primeru tj 45 dana.

Cena izdavanja je 2,000 dinara u AMSS. Može se izvaditi i u osiguravajućim društvima po nešto višoj ceni zbog njihove provizije koja se posebno plaća.

 

Paket pomoći na putu – Zašto je bitan?

 

Ukoliko ste se uputili na odmor ka Grčkoj ili Severnoj Makedoniji obezbedite se Euro+ paketom pomoći na putu. U slučaju kvara ili saobraćajne nezgode u inostranstvu uz Euro+ biće vam obezbeđen povratak vozila na vašu adresu u Srbiju sa prevozom svih putnika jer paket sadrži neograničenu kilometražu šlepovanja u Evropi. A ukoliko ne želite da prekidate odmor predlažemo drugu još bolju opcija a to je šlepovanje do obližnjeg servisa i popravka vozila u limitu do 500 evra koji pokriva ovaj paket. Tu su i dodatne usluge poput hotelskog smeštaja i rent a cara.

Paket možete naručite Online i nema potreba da idete bilo gde jer vam sva dokumentacije stiže na e-mail adresu. Moguća je hitna aktivacija paketa u roku od 48h tako da sigurno nije kasno da se obezbedite. Za razliku od zelenog kartona, paket pomoći na putu traje godinu dana od dana aktivacije i nije vezan za registraciju.

 

Zeleni karton – čemu služi?

 

Zeleni karton je dokaz da za svoje vozilo imate zaključeno osiguranje auto-odgovornosti kod domaćeg osiguravajućeg društva. Posedovanje Zelenog kartona obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi.

Ovde se krije i odgovor zašto je bitan. U slučaju da dođe do saobraćajne nezgode u inostranstvu u državama poput Severne Makedonije, Albanije i Turske biće vam potrebno da pokažete zelenu kartu osiguranja kako bi se sproveo proces nadoknade finansijske štete.

 

Šta ako sam krenuo za Makedoniju a zaboravio sam da kupim?

 

U slučaju da vam se dogodi da na samom graničnom prelazu shvatite da ste zaboravili da ponesete ili kupite dokument, možete ga kupiti na graničnom prelazu Preševo u poslovnici AMSS koja radi 00-24h. Ukoliko imate osiguranje AMSS ili druge osiguravajuće kuće koja sa njima ima saradnju, Zeleni karton ćete na graničnom prelazu Preševo platiti 2.000 dinara i dobićete ga odmah. Ukoliko nemate AMSS osiguranje moraćete platiti dodatnu privremenu polisu osiguranja i dobiti Zeleni karton na osnovu nje. majte na umu da će vam to dodatno osiguranje predstavljati i dodatni trošak, pa ćete umesto 2.000 dinara morati da platite ukupno 6.000 dinara.
Važnost Zelenog kartona u tom slučaju će biti samo 7 dana.

Zeleni karton takođe možete kupiti na ulasku u Severnu Makedoniju po ceni od 50 € i sa rokom važenja od 15 dana.

 

Srećan put vam želi Atlas24h – Bezbrižni sa nama!

Kopiraj: copy