blog vest

Zimske gume – tačno i netačno

vest

Uoči zime, više nego korisno je potsetiti se značaju zimskih guma, te otkloniti zablude koje vozači najčešće imaju o njima.

1)   Zimske gume moram da stavim najkasnije 1. novembra.

Ne morate. Po zakonu, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

2)   Zimske gume ne smem da skidam pre 1. aprila.

Smete. Objašnjenje je isto kao u prvoj tački – obavezne su od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom.

3)   Dubina šare na zimskoj gumi mora da bude bar centimetar ili više.

Ne mora – po zakonu, minimalna dubina šare na zimskim gumama je 4 milimetra. Naglašavamo, to je zakonski minimum; preporučujemo da zamenite zimske gume mnogo pre nego što dođu do ta krajnja 4 milimetra.

4)   Letnje gume sa veoma dubokom šarom mogu da se koriste po snegu.

Ne – zato što razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojih su napravljene. Letnje gume su izrađene od mešavine koja se odlično ponaša pri visokim temperaturama, ali se zato zimi stvrdnu i veoma loše koče i skreću čak i na apsolutno suvom asfaltu pri niskim temperaturama.

Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže da „kopaju“ kroz sneg i bolje „grebu“ po ledu (koliko je to moguće, naravno).

5)   Dovoljno je da imam zimske gume samo na pogonskim točkovima.

Ne, tako je po zakonu bilo nekada, ali već godinama na sva četiri točka morate da imate zimske gume. Naravno, u uslovima i u periodu koji su gore navedeni.

Čak i ako izbacimo zakon iz priče, može da bude opasno da imate npr. zimske gume na prednjim pogonskim točkovima, a letnje na zadnjim.

6)   Zimske gume mogu da vozim i leti.

Po zakonu da, ali: brže se troše, lošije koče, povećavaju potrošnju goriva, lošije „drže“ u krivinama i pri oštrim manevrima.

Pritom, visoke temperature trajno menjaju karakteristike materijala od kojeg su napravljene, pa se zimi više neće ponašati onako kako bi trebalo. Dakle, korišćenje zimskih guma leti donosi višestruku štetu, uključujući i rizik od udesa.

7)   Oznaka za zimske gume je M+S.

Moramo da razgraničimo dve stvari. Po zakonu, gume koje na boku imaju oznaku M+S smatraju se zimskim gumama. U toj oznaci slovo „M“ na engleskom označava blato, a „S“ sneg. Međutim, ne postoji nikakav standard koji treba da ispunjavaju po pitanju karakteristika koje treba da imaju na snegu ili pri niskim temperaturama.

Zato, ukoliko želite prave zimske gume, kupite one koje pored oznake M+S imaju i simbol pahuljice snega u planini sa tri vrha. Zimske gume moraju da ispune određene uslove da bi mogle da nose ovaj simbol.

8)   Lanci za sneg su deo obavezne zimske opreme.

Lanci su deo obavezne zimske opreme samo ako vozite van naselja. Lance za sneg ili neka druga sredstva za povećanje trakcije (npr. „čarape“ za sneg) morate da imate u prtljažniku u periodu od 1. novembra do 1. aprila isključivo ukoliko vozite van naselja i ukoliko je put pokriven snegom, ledom ili poledicom.

Naravno da mogu da budu vrlo korisni i u naselju, pa savetujemo da ih uvek nosite i uvežbate da ih brzo montirate, kako ne biste noću u mećavi smrznutih prstiju čitali nejasno napisano uputstvo dok lanci beskorisno leže pored točkova.

9)   Ne vozim trke, pa da mi trebaju zimske gume, a i neću kolima nigde da idem tih par dana dok pada sneg.

Koliko puta smo ovo čuli… I kao po nekom nepisanom zakonu, upravo kad padne sneg, nešto neodložno vas natera da sednete u kola. Nekoga treba odvesti do lekara, odbaciti do stanice, otići u kupovinu za novogodišnje praznike ili slavu, priteći u pomoć rođaku da upali „na kablove“…

I tako se ipak nađete sa letnjim gumama na snegu.

Naglo kočenje automobila ispred, koliko god sporo da vozite sa letnjim gumama, u najčešćem slučaju dovešće do sudara.

Izvor: polovniautomobili.com

Kopiraj: copy