Broj za naručivanje paketa - 060/0992541 SOS broj za pomoć na putu - 069/667667

Auto vesti

Kako i gde se plaća putarina u Evropi

Tekst i cene putarina smo ažurirali u junu 2021. godine.

Ukoliko planirate putovanje automobilom po Evropi, potreba je da se unapred dobro informišete o različitim načinima naplate putarine u različitim državama kao i da se obezbedite paketom pomoći na putu koji će vam garantovati bezuslovan povratak vozila na vašu adresu u slučaju neočekivanog kvara. Preporučujemo Letnju Akciju Atlas24h.

Iznos putarine formirane na osnovu pređene kilometraže, koji se naplaćuje na naplatnim rampama, plaća se u devet država Evropske unije: Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Hrvatskoj, Portugalu i Španiji.

Putarine se na ovaj način naplaćuju i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Norveškoj, Srbiji, Turskoj i Belorusiji.

Isti sistem naplate ne važi na svim auto-putevima

U nekim zemljama, isti sistem naplate ne važi na svim auto-putevima i njihovim deonicama. Ponegde postoje posebne doplate za mostove, tunele i prolaze. Takav slučaj je sa Austrijom, Švajcarskom, Italijom, Francuskom, Danskom i Švedskom.

U osam država (Bugarska, Austrija, Rumunija, Švajcarska, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska) vinjete se kupuju za određeni vremenski period, bez obzira na pređenu kilometražu unutar države.

Kazne za nepoštovanje ovih pravila veoma su visoke. U Sloveniji, one iznose oko 800 eura, a u Slovačkoj čak dostižu iznose 50 puta veće od cene desetodnevne vinjete!

Dajemo ispod kratki pregled putarina za države koje su najzanimljivije našim vozačima. Pre putovanja obavezno se obezbedite jednim od Atlas24h paketa pomoći na putu kako bi bezbrižno stigli na vašu destinaciju.

Bosna i Hercegovina:

Putarine se plaćaju na deonicima autoputa Zenica-Sarajevo-Vlakovo i na deonici puta između Gradiške i Banja Luke. Putarina se plaća u lokalnoj valuti(konvertabilnoj marki) ili u evrima. Postoje 4 naplatne kategorija vozila.
Više infromacija možete naći na sajtovima Autoputevi RS i JP Autoceste FBiH.

Crna Gora:

Putarine se plaćaju na deonicama autoputa Sitnica-Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar-Podgorica.
Plaćanje ekološke takse od 1.1.2012. više nije potrebno.
Cena za putnički automobil i putnike na trajektu Kamenari-Lepetane iznosi 4,5 evra.
Cena za tunel Sozina za putnički automobil iznosi 2,5 evra.

Severna Makedonija:

U Makedoniji je u poslednje vreme izgrađeno oko 250km novog autoputa. Putarine se mogu plaćati u gotovini, kreditnim karticama ili elektronskim karticama. Može se plaćati u makedonskim denarima ili evrima. Cena za putnička vozila na deonici puta od srpske do grčke granice iznosi oko 7,5 evra. Najnovija vest bitna za građane Srbije je ta što će od 15. juna do 15. avgusta država Severna Makedonija deliti “M-smart” kartice na granici koje će vam omogućiti besplatnu putarinu.
Više informacija možete naći na sajtu JP za državne puteve Severne Makedonije.

Hrvatska:

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored autoputa naplaćuje se i tunel Učka kao i za most do ostrva Krk. Tunel. Od 1.1.2018. tunel Sv. Ilija se više ne plaća.
U Hrvatskoj postoje četiri uprave autoputa: HAC, Udruženje ARZ, BINA, AZM. Većina autoputeva ima zatvoreni sistem naplate, što znači da prilikom ulaska na autoput dobijate karticu za naplatu putarine, a na izlasku plaćate na naplatnoj stanici. Putarina se može plaćati u gotovini( hrvatske kune ili evro) i kreditnim karticama. Putarina se takođe može naplatiti elektronskim karticama. Cena, za prvu katergoriju vozila-putnička vozila, autoputa od Batrovaca do Zagreba iznosi 19 evra, do Bregane (granica sa Slovenijom) staje 20 evra. Cena na relaciji Zagreb-Split iznosi 27 evra, a Zagreb-Rijeka 10 evra.

Bugarska:

Za vožnju kroz Bugarsku je obavezna vinjeta. Cene vinjeta kroz Bugarsku iznose:
– važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) – 10 BGL (5€)
– važnost 7 dana – 15 BGL (8€)
– važnost mesec dana – 30 BGL (15€)
– važnost 3 meseca – 54 BGL (28€)
– važnost 12 meseci – 97 BGL (50€)

Od 1.1.2019. za putovanje kolima preko Bugarske možete kupiti takođe i elektronsku vinjetu (e-vinjetu) online preko interneta ili putem aplikacije za mobilni telefon BGTOLL. Elektronske vinjete su iste cene kao i papirne vinjete, a prednost je to što vozači neće morati da se kao do sada zaustavljaju na ulazu u Bugarsku da bi kupili vinjetu i neće morati da je lepe na staklo. Cene vinjeta uvek možete proveriti na sajtu agencije za puteve u Bugarskoj.

Grčka:

U Grčkoj ima više od 2,000km autoputa i njihovo korišćenje se naplaćuje. Putarine su otvorenog tipa, pa se putarina plaća u određenom iznosu za određeni deo autoputa.
Na oko 500m od graničnog prelazi Evzoni, nalazi se prva naplatna rampa, gde putarina iznosi 1,8 evra.
Ukoliko idete ka Lefkadi ukupan iznos putarina iznosi 10,3 evra.
Ako letujete na potezu Sivota-Parga-Vrahos za putarine u Grčkoj ukupno će te izdvojiti 12,4 evra.
Svi koji se odluče za Solunsku regiju imaju 2 naplatne rampe. Prvu nakon 93km od ulaska u Grčku(Analipsi) gde je cena putarina 1,8 evra i drugu kod Asprovalte na kojoj se plaća 0.9 evra.
Za Tasos ukupna putarina kroz Grčku iznosi 4,7 evra.
Kliknite OVDE za više informacija o cenama putarina kroz Grčku.