blog vest

Umor za volanom ima isti negativni uticaj kao alkohol

vest

Umor za volanom. Ako počnete da zevate dok ste za volanom, uspravite se u sedištu i fokusirajte se na saobraćaj, jer i najmanji mikrosan može da izazove fatalni udes.

Mikrospavanje je veoma kratak period sna koji se meri u sekundama, tvrde stručnjaci.

Saveti za duža putovanja

Ako putujete ka moru i prelazite veće kilometraže odjednom preporuka je praviti pauzu na svaka dva sata. Kako bi ste vi i vaši putnici bili bezbrižni na putu na letovanju i ne bi razmišljali o eventualnim kvarovim, pre puta u inostranstvo obavezno se obezbedite Atlasovim Internacionalnim+ paketom pomoći na putu.

Na to koliko ćete često praviti pauze utiče i tip automobila kojim putujete – logično je da veća i komfornija vozila manje zamaraju kako vozača, tako i njegove saputnike, pa ćete potrebu za odmorom osećati ređe, nego kada, na primer, putujete na more malim gradskim automobilom.

Ako vaše vozilo poseduje klima uređaj, putovanje u letnjem periodu biće ugodnije zahvaljujući nižoj temperaturi u putničkoj kabini, vozač će se manje zamarati, pa će i pauze biti ređe.

Na saobraćajnicama kao što je put ka crnogorskom primorju, zbog zahtevne deonice i opterećenosti puta, preporučuje se odmor na svakih 100 do 150 kilometara, dok na autoputu to može da bude i 200 km, pa i više.

Pročitajte i tekst: Prva pomoć u saobraćajnoj nesreći. Kako pomoći povređenima.

 

Znaci umora za volanom

Izvori: b92.net i n1info.rs

Kopiraj: copy